Hogyan vásároljunk háztartási gépet?

//Hogyan vásároljunk háztartási gépet?

Hogyan vásároljunk háztartási gépet?

Drága az áram! Háztartási készülékeink a legdrágább energiát, a villamos áramot használják. Ma már nem elég a boltban feltüntetett árcédulát tanulmányoznunk a kérdés pontos megválaszolásához.

Mivel egy nagyobb háztartási gépet – hűtő-, mosó-, szárító-, mosogatógépet – hosszútávra vásárolunk, elengedhetetlen, hogy annak energiafelhasználását is megvizsgáljuk és megértsük, milyen hatással lesz villanyszámlánkra az új készülék.

Háztartási készülékek áramfogyasztása (kWh /év)

Készülék/alkalmazás                                               Háztartás létszáma (fő)
1      2       3    4
Hűtőszekrény                                                              300 320 340 360
Fagyasztószekrény                                                     310 360 420 440
Mosógép                                                                      100 150 250 290
Mosogatógép                                                              110 210 250 350
Szárítógép                                                                    150 250 350 460
Villanytűzhely                                                               210 400 450 600
Melegvíz ellátás (mosogatógép nélkül)                 250 300 350 450
Televízió                                                                       130 160 200 230

Világítás                                                                       200 300 350 450

 

Hogyan csökkenthetjük ezeket a költségeket?

Egyrészt próbáljunk meg energiatakarékos ké­szü­­lékeket beszerezni. Ha új berendezést vásárolunk, vagy valamelyik készülékünk cserére szo­­­rul, kisebb fogyasztású, energiatakarékos berendezést válasszunk. A korszerű háztartási vil­­lamos gépek, például a legújabb villanytűzhelyek, hűtőszekrények, mosógépek már 20-50%-kal ke­ve­sebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régi, korszerűtlen típusok.

Vásárlás…

Melyik készülék takarékos? – mit mutat az energiacímke?

Hogy melyik készülék mennyire energiatakaré­kos, azt az energiacímkéből tudhatjuk meg, de nézzük meg a ké­­szülék ismertetőjét is. (Drágább készülék vásárlása előtt feltétlenül kérjünk tanácsot szakembertől, energiatanácsadótól.)
Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint (az A a leghatékonyabb).

A hűtő- és fagyasztókészülékek a háztartási energiafogyasztás közel harmadát teszik ki. Az energiafelhasználásuk alapján A, B, C, D, E, F, G osztályba tartozó hűtőgépek közül a C energiaosztályú készülék átlagosan 65 százalékkal, a B energiaosztályú pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mint egy azonos űrtartalmú és kivitelű A osztályú készülék. A hazai családok jelentős része B, C vagy még ennél is alacsonyabb energiaosztályba tartozó készüléket használ.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő hűtő- és mosógépekre – az Európai Unióhoz hasonlóan – 1999, illetve 2000 óta kötelező elhelyezni az energiacímkét. Hosszú távú befektetésnek számít egy-egy ilyen műszaki cikk vásárlása, ezért fontos tényező, hogy egy drágább készülék egyáltalán megtérül-e, és ha igen, mikor. Könnyen kiderülhet, hogy egy drágább, de energiatakarékos hűtőgép hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hasonló kivitelű, olcsóbb, de energiafaló típus.

A mosó- és szárítógépek esetén az energiacímke felvilágosítást ad a készülék energiafelhasználásáról. Egy B energiaosztályú készülék 23 százalékkal, egy C energiaosztályú 47 százalékkal többet fogyaszt az A energiaosztályú készüléknél. Az energiahatékonyság megállapításának alapja, hogy normál 60 fokos pamutmosó programnál 1 kg ruha kimosásához mennyi áramot használ fel a készülék.
Az energiacímke emellett tájékoztat a mosógépek mosási teljesítményéről, ami megmutatja, hogy az adott készülék mennyire alaposan távolítja el a szennyeződést a ruhákról.
A mosási teljesítmény és energiahatékonyság mellett a készülék vízfogyasztása is kiderül az energiacímkéről. Néhány termék 70–80 literes, míg mások 50 liternél is kevesebb vízfogyasztással mosnak tökéletesen tisztára 5 kg ruhát. Ezáltal egy készülék 10 év alatt kb. 50 ezer liter – fürdőmedencényi – vizet takarít meg.

Mekkorát vegyünk?

Akkora berendezést vásároljunk, amekkora kapacitásra valóban szükségünk van. A nagyobb berendezések többet fogyasztanak, karbantartásuk is drágább. Vásárlás előtt gondoljuk át családunk szokásait, számoljuk ki igényeit, és ha szükséges, feltétlenül keressük fel az energia szaktanácsadót és csak ezután vegyük meg az új berendezést.
Ne feledjük: a villamos energia ára többszöröse a többi energiahordozóénak. Itt minden egyes kWóra pazarlás zsebre megy !

Ne feledjük, hogy ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük!

By | 2018-11-14T15:31:53+00:00 2018 november 14th,|Érdekességek|0 Comments